Minggu, 09 Oktober 2011

ANEKA RESEP MASAKAN

Pisang roti panggang keju , saus coklat ala rizwar

Bahan- bahan :
1.pisang barangan : 1 sisir
2.coklat kue batangan : 1 batang
3.keju : 1 batang
4.roti tawar : 10 buah
5.gula : 5 sendok makan
6.margarin : secukupnya
7.susu saset : 2 saset

Cara membuat :
1.belah pisang menjadi dua bagian, lalu panggang dengan menggunakan
margarin.
2.panggang roti dengan menggunakan margarin , da potong – potong roti
3.lelehkan coklat, tambahkan susu, dan gula lalu aduk hingga merata
4.tata pisang, lalu roti ke piring saji,lalu tuangkan saus coklat keatasnya
5.taburkan parutan keju ke atasnya
6.selamat mencoba...!



















Resep Membuat Siomay goreng




 
Bahan-bahan :
  • 500 gr Daging ayam dihaluskan
  • 100 gr Tepung sagu
  • 2 buah putih telur
  • 1/2 sdt Lada bubuk
  • 1/2 sdt Gula halus
  • 1 sdt Minyak wijen jika suka
  • 1 sdm Ebi disangan dan direndam (agar mudah lunak)
  • Garam secukupnya

Cara Membuat:

  • Campur semua bahan, aduk hingga rata dan kalis,
  • Kukus siomai di dalam kukusan hingga matang, dan goreng hingga warnanya kecoklatan

Sambal  :

    
    Add caption
    
  • saus cabai extra pedas, supaya rasanya semakin nikmat broooo...!

Solok Lada


Bahan2

10 biji Lada solok, belah buang biji tp jangan putus - rendam dlm air kelapa, kemudian toskan
1/2 cawan santan pekat
bebrapa batang kacang panjang, dipotong2 utk alas dasar periuk

Bahan isi
2-3 ekor ikan selayang, ambil isi (mentah) atau secukup kegunaan
1/4 biji kelapa parut (nyor muda) atau secukup keguna...an
secubit garam
5 biji bawang merah, sedikit halia dan bebrapa biji lada hitam (anggaran sendiri)
1 sudu kecil kerisik
1 sudu kecil air asam jawa
garam gula secukup rasa



Cara-cara:-
Mula-mula tumbuk bawang merah, halia, lada hitam sampai lumat. Kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sampai sebati, masukkan garam gula secukup rasa. Gaulkan dengan kelapa parut, tambah air asam jawa. Sesuaikan rasa.. Adunan jgn terlalu lembik dan jangan terlalu kering. Sumbatkan ke dalam lada solok. Alas dasar periuk dengan kacang panjang, susunkan lada solok tadi. Siramkan santan pekat dan tutup periuk. Jerang atas api hingga mendidih, kemudian kecilkan api. Masak smpai

Putu Halba


bahan-bahan

2 cawan ubi kayu - siap diparut halus dan diperah airnya sampai kering,biar berderai
1 sudu teh halba
gula merah (nnisang) - diracik halus
kelapa parut-dicampur sedikit garam



cara-cara

1.Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba
2.masukkan ubi kayu tadi ke dalam piring kecil ( acuan ) - guna tutup teko basuh tangan tu pn boleh
3.Letakkan sedikit nnisang
4.Taburkan sedikit ubi kayu di atas nnisang supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
5.Letakkan kain kasa (maslin) diatas piring ubi.
6.Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
7.Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
8.Ulang sehingga habis
9.Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.

Sedia untuk dimakan bersama2 kelapa parut tadi.



Apam Tapai Bakar


Bahan-bahan ( 10 biji )

* 300 gram tepung beras
* 125 gram gula pasir
* 1/4 sdt garam
* 2 sdt yis segera
* 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 ulas bawang merah(di mayang halus)
* 1/2 inci halia (dimayang halus)
* 250ml santan/susu segar
* 250ml air
* 4 ketul tapai ubikayu di lenyek halus
* Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus dan gaul bersama)


Cara-cara

1. Sebatikan semua bahan-bahan diatas, kacau hingga sebati. Rehatkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan
2. Panaskan non-stick pan, leser dgn sedikit majerin. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali.
3. Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Biarkan selama seminit baru diangkat.
4. Dihidang bersama kelapa parut.
5. kak wan guna non-stick pan yg paling kecil jdi shape sama semuanya

Bahan-bahan untuk Sambal:

A;

Kelapa parut 1 biji (digoreng sampai garing)

B;

5 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya)
5 batang serai (hiris)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 keping gula nisan/ gula melaka
Garam secukup rasa



Cara:

1. Kisar bahan B kemudian an gaulkan dengan kelapa parut yang telah digoreng.
2. Gorengkan semua bahan di atas api sampai kering. Masukkan perasa.Kalau kurang manis tambahkan lagi gula melaka kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
3. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.
4. Sedia dimakan bersama nasi impit.

Samosa


Samosa Daging

Bahan-bahan ( 5 orang )

Kulit popia saiz besar secukupnya
Minyak untuk menggoreng

INTI


Sediakan Inti:
Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
Masukkan rempah kari biar sehingga garing
Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas

English Version

Vegetable Samosa Filling

1 Potato finely diced (5 to 10 mill cubes)
1 carrot finely diced - as above
2 cloves of crushed garlic.
1 Onion finely chopped
1 Cup of frozen peas
1 tblspn vegetable oil
2 tspn curry powder or your own spices according to taste
Salt, Pepper to taste.
100ml of vegetable stock.
Heat the oil in a frying pan, add the onion and garlic, mix in the spices and fry until soft. Add the vegetables, seasoning and stir well until coated. Add the stock, cover and simmer for 30 minutes until cooked.

Lamb Samosa Filling

500g minced lamb
1 onion
2 cloves of garlic crushed
1teaspon curry powder
½ easpon chilli powder
1 teasmon ground tumeric
½ teaspon gorund roasted cumin seeds
1 fresh chilli finaly diced
1 tspn chopped mint or corriander
½ tspn fresh grated ginger
salt and ground pepper to taste
juice of half a lemon

Heat the oil in a frying pan, add the onion and garlic mix in the spices and seasoning and fry until soft. Add the mince, stirring until cooked. Remove from heat and stir in the mint and lemon juice.

Beef Samosa Filling

500g minced beef
1 onion
2 cloves garlic
Chilli to taste
1 tspn ground Tumeric
1 tspn ground Corriander
2 tspn fresh Ginger
50 ml chopped mint
Juice of 1 lemon
2tblspn vegetable oil
Salt, pepper to taste
Heat the oil in a frying pan, add the onion and garlic mix in the spices and seasoning and fry until soft. Add the mince, stirring until cooked. Remove from heat and stir in the mint and lemon juice.

Chicken Samosa Filling

500g minced Chicken
1 onion
2 cloves of garlic crushed
1teaspon curry powder
½ easpon chilli powder
1 teasmon ground tumeric
½ teaspon gorund roasted cumin seeds
1 fresh chilli finaly diced
1 tspn chopped mint or corriander
½ tspn fresh grated ginger
salt and ground pepper to taste
juice of half a lemon

Heat the oil in a frying pan, add the onion and garlic mix in the spices and seasoning and fry until soft. Add the mince, stirring until cooked. Remove from heat and stir in the mint and lemon juice.



Kek Batik cokelat


Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 cwn air
3/4 cawan gula
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rasa cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rasa yang agak mild, guna 1 cawan milo + 1/2 cwn koko



Cara-cara

patah2kan biskut dalam periuk,
campurkan koko, milo, air,gula.
Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api,
masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).
padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.
kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalau nak byk cokelat guna sikit ajer...)
masukkan dlm loyang..
tekan2 sket bg padat.
simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

Citarasa Budu


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.



Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.






Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.




Kerabu Daging


Bahannya:

daging
1/2 btg timun batang
2 btg serai
1 btg bunga kantan
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3 biji lada (nak pedas bubuh lebih)
gula
2 sudu besar kicap sotong
air limau nipis
ulam2 lain



cara penyediaan:

-daging dipotong besar-besar dan direbus sehingga empuk dan tinggal sedikit airnya.(airnya simpan lebih kurang 3 sudu laa, takleh banyak nanti tak sedap)
- pastu ambil daging dan potong kecil-kecil dan nipis.
- timun batang, serai, bunga kantan, bawang putih, bwg merah, lado dan segala ulam-ulaman lain dihiris halus.
- bubuh dlm mangkuk, ambik air rebusan daging yg tinggal sedikit td, campurkan dengan daging yg dihiris dan segala ulam2 td..
- bubuh kicap sotong, gula skit, dan perah air limau nipis. rasa la dulu. awas! kicap sotong tu masin dah, jgn buh garam..
- gaulkan semuanya skali sehingga sebati
-selamat mencuba..

petua : kalau daging keras, nk cepat empuk, bubuh sudu besi dlm periuk rebusan daging. pastikan sudu dibasuh bersih terlebih dahulu...

Sambal Udang


Bahan-Bahan

500 gm udang (pilih yg besar sedikit)-dibersihkan

4 sudu besar cili kering kisar
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit air (jika perlu)

2 biji bawang besar (dihiris gegelang/rings)
2 ulas bawang putih (dicincang)

4-5 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
½ sudu teh rempah tumis ikan
2 sudu besar mentega
2 susu besar minyak masak
garam secukup rasa


Cara:

1) Panaskan mentega/minyak dalam kuali lalu tumiskan bawang putih bersama cili kering kisar sehingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu.

2) Masukkan pula daun kari, rempah tumis ikan dan bawang besar lalu kacau sebentar.

3) Akhir sekali masukkan udang, garam dan sedikit air. Gaul rata dan biarkan sehingga udang masak.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cara Kedua (Sambal Udang Petai)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
4-5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
Minyak untuk menumis, gula, garam..
(Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
1 Labu Bawang Besar-Dihiris


Cara-cara

1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
Hidangkan..

Char Kuew Teow


Bahan-Bahan

1 kg Kuew Teaw
500 g Taugeh
200 g Sayur Kucai
1 kg Udang Basah (Sederhana atau Besar)
Isi kerang (jika ada)
100 g Cili kering
4 - 5 biji Bawang Putih
6 - 7 biji Bawang Merah
4 senduk Kicap Sotong (kicap ini boleh didapati dalam botol -diperbuat dari exctract sotong & ikan bilis)
4 senduk sos ikan
1/2 botol Sos Tiram
1 botol Kicap Cair
Telur
Minyak Masak
Garam

Cara-cara Menyediakan cili

1. Rendam atau rebus cili kering
2. Kisar bersama bawang putih & bawang merah
3. Rebus sehingga mendidih dan sedikit pekat

Cara Menyediakan Sos Kicap

1. Didihkan 1.5 liter air di dalam periuk.
2. Masukkan garam dalam air tadi
3. Masukkan sos tiram, kacau
4. Masukkan sos ikan dan kicap sotong.
5. Masukkan kicap cair
6. Tambahkan sedikit bahan perasa (jika suka)

Sos kicap yang lebih boleh di simpan dalam fridge untuk kegunaan beberapa kali gorengan lagi. Kalau nak gunakan untuk goreng mee goreng basah pun sedap jugak.

Penyedian Bahan-Bahan Char Kuew Teow

1. Kuew Teow dileraikan suapaya tidak melekat sesama sendiri. Jika perlu, gaulkan sedikit minyak masak kepada kaoy teaw tersebut. Biarkan di dalam bekas.
2. Udang, dibuang sesungutnya dan dipotong ekornya sedikit. Basuh dan masukkan ke dalam bekas.
3. Basuh telur, dan taugeh.
4. Kucai di basuh dan di potong lebih kurang 1 inci panjangnya.
5. Jika ada kerang buang kulit dan dibersihkan.

Cara Menggoreng

1. Panaskan 3 - 4 sudu minyak masak dengan api yang besar.
2. Masukkan 4 - 5 ekor udang (ikut sukalah kalau nak lebih tu) dan goreng sehingga udang masak. Kecilkan api.
3. Kaut minyak yang berlebihan dari dalam kuali. hanya biarkan lebih kurang 1 sudu sahaja bersama udang yang digoreng tadi.
4. Masukkan 2 sudu cili (jika suka pedas lebihkan cili)
5. Masukkan sedikit kuah kicap yang telah dicampur tadi. Goreng sehingga cili agak masak.
6. Masukkan kerang jika ada.
7. Masukkan taugeh, sayur kucai.
8. Masukkan 3 senduk sos kicap, besarkan api. Kacau, dan masukkan koay teaw.
7. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam kuali, kacau dan tutup api


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Char Kuew Teow (Resipi Versi Warung)

Bahan-bahan ( 2 org )

* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara

UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge. **Paste ni selalu guna untuk berniaga, dia orang guna udang yg direbus. Tapi untuk makan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jadi 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya, tak perlu letak lagi garam dan gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar boleh adjust ma..

UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

Kerutuk Ayam atau Kerutuk Daging


Bahan2nya:

Bahan A: (dikisar atau hiris)
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1/2 kerek gula melaka
sehelai daun pandan untuk wangikan kuah
1 paket rempah kerutuk dibancuh dgn sedikit air dan sikit lada mesin



Bahan B:(ditumis)
5 ulas bawang putih
seinci halia dihiris
rempah tumis mcm k.k.manis, pelaga, bunga lawang, cengkih
1 batang serai diketuk

Bahan C:
2 biji ubi kentang
1 biji bwg besar potong cam wedges
1 biji lada merah
garam
air asam jawa sikit atau sos tomato

Bahan D:

1/2 kilo daging dipotong buku besar atau 1/2 ekor ayam
2 sudu kerisek
secawan santan pekat dari 1 biji kelapa campur 2 cwn air



Cara memasaknya:

Bancuh bahan A dengan sedikit air (kecuali gula melaka dan daun pandan).
Panaskan minyak dan tumis bahan B. Setelah semuanya wangi dan kekuningan, masukkan Bahan A dan tumis hingga pecah minyak dan naik wangi. Masukkan gula melaka dan daun pandan, kacau rata.
bila dah garing, masukkan kentang dan daging,
kacau rata.
Tutup periuk - api kecil
biar daging empuk (kalau buat kerutuk ayam, jangan kacau selalu, nanti hancur. Kalau daging boleh je kacau sebab takut hangit kt bawahnya.)

bila daging dan kentang empuk, masukkan santan dankacau lagi sampai mendidih.. Kemudian masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa..Kkalau x nak masam, blh campur sos tomato)bila dah hampir masak, kecilkan api dan biarkan hingga pekat dan naik minyaknya, jaga2 takut hangit plak

Tom Yam Udang


Tom Yam Udang

600 gram udang galah/udang lain
1 batang serai dititik
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan sos ikan
Pati Tomyam secukupnya
1 cawan air masak
Minyak masak untuk menumis


Cara Membuat:

Panaskan minyak. Tumiskan pati tomyam dengan serai.
Masukkan air masak diikuti cili padi, daun limau purut, jus lemon dan sos ikan.
Biarkan seketika.

Masukkan udang galah yang telah dibersihkan. Biarkan seketika hingga masak.
Hidangkan semasa panas.



Resipi Tapai Sira (Pengat Tapai)


TAPAI SIRA
tapai sira ni kalo guna tapai ubi kuning lagi bast....atau tapai yg keras sikit..akk guna ni tapai yg lembik sikit..nmpk mcm hancur bila kuah tu meresap

Bahan - bahan

5 ketul tapai ubi
1 keping nisan atau 1/2 ketul gula melaka (kalo suka manis boleh tambah gula)
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit garam
Daun pandan


Cara - cara
Didihkan santan bersama nisan/gula melaka sehingga hancur bersama daun pandan dan sedikit garam. Apabila nisan hancur masukkan tapai dan kecilkan api....masak sehingga kuah pekat ........siap.simple je membuatnya. selamat mencuba.

Cara Lain

Resipi Tapai Sira Bertelur (Tape Siro)
Tape siro ni makanan orang Kelantan dan sudah pupus ditelan zaman. Jom tengok resipinya:

Bahan - bahan

5 ketul tapai ubi kayu
2 biji telur dipukul
1 cawan gula (nak manis tambah lagi) -dididihkan
secubit garam - dicampur dengan air gula
Daun pandan - dicampur dengan air gula


Cara - cara

masak air gula dengan api yang kecil
celup tapai ubi kayu dalam telur
masuk ke dalam air gula tadi ketika air sedang didih
Tutup api, hidangkan semasa panas atau boleh hidang semasa sejuk.
Lagi sedap kalau baru keluar peti ais.
Selamat mencuba

Resipi Somtam (Kerabu Betik)


Bahan-bahan
1 biji betik mengkal - sagat panjang
2 biji mangga muda - sagat panjang
4-5 kacang panjang - potong2
Kangkung@daun ketumbar
1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 atau lebih cili merah dan cili padi
2 sb gula
3 sb sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus


Cara-cara
Tumbuk udang kering dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Keluarkan.
Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar.
Gesek2kan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
Dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan dengan sebati. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sbb sos ikan dan masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
Masukkan kangkung@daun ketumbar. Kangkung tk perlu celur. makan mentah. Gaul. (hana tambah tomato ceri, kubis sagat dan timun hiris sbb tak cukup bahan)
Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.

atau cara kedua:

Bahan-bahan :
2 biji betik muda (dipotong halus-halus)
50 gram kacang panjang (dipotong sepanjang 3cm)
2 biji tomato (dipotong halus-halus)
2 ulas bawang putih (dipotong halus)
50 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
2 sudu besar jus limau
2 sudu besar cili padi
2 sudu besar kicap Thai (Thipharos)



Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk
Gaulkan sebati
Hidangkan bersama ulam-ulaman.
Boleh dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja.
Selamat mencuba! :-)



Laksa Johor


Ada dua resipi di sini iaitu Laksa Johor Ori dan Laksa Johor Jati. Rasa yang berbeza walaupun hampir sama.

Laksa Johor Ori

1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 20 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang diketuk untuk tumis
asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
Kicap kipas udang / kicap manis
** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar
Bawang Merah 1 biji kecil
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara

rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
**Penyediaan kuah**
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
**Sambal belacan**
mesinkan semua bahan dan hidangkan



Laksa Johor Jati

Bahan-bahan:

1 paket speggetti .. direbus, toskan & gaul ngan margerin skit biar tak lekat..
6 ikan kembung.. rebus, amik isi,blend & jgn buang air rebusannya..
6 bwg merah..kisar
2 bwg putih..kisar
skit lengkuas..kisar
skit halia..kisar
2 serai..kisar
1 paket kari Adabi.. bancuh ngan air
skit asam jawa.. bancuh ngan air
skit udang kering.. tumbuk
12 cili kering.. kisar
1 sudu ketumbar.. kisar
Skit jintan.. kisar
1 biji kelapa..1/4 kerisik, 3/4 santan
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 ikat daun kesom
2 bunga kantan

Bahan sampingan:

Daun kesom
Daun selasih.. rasanya kat KL susah nak cari..
Kacang panjang diracik
Timun dipotong membulat..
Bawang besar dipotong membulat
Taugeh
Tauhu digoreng, dipotong kecil2
Limau kasturi
Sambal belacan.. ummpphhh.

Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar tadi.
Biar sampai naik wangi..
Masukkan udang kering,rempah kari dan rebusan ikan tadi.
Masukkan ikan yg dikisar tadi.
Masukkan gula melaka, air asam jawa,kerisik, garam dan santan.
Last sekali masukkan bunga kantan ngan daun kesom.
Dah siap..

Hidangkan speggeti bersama kuah dan bahan sampingan tadi

MEE REBUS HAJI WAHID


RESIPI MEE REBUS HAJI WAHID TERBONGKAR

Bahan-bahannya
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua


Cara Menyediakan

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

RESIPI MEE REBUS TULANG

Bahan-bahan ( 4-5 org )

600 gm mee kuning (SPEGHETTI PUN BLH)
taugeh
3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
3-4 biji telur direbus
3-4 kpg tauhu di goreng
lada merah n bawang merah
caipo n limau kasturi
*UTK KUAH*
5 sb lada boh
*3-4 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*2-3 batang serai
*1 inci lengkuas
*2 sb udang kering
2 sb campuran ketumbar jintan disangai
400 gm tulang rusuk (takde tulang daging pun boleh)
1 1/2 cwn santan pekat
2 sb taucho
1 1/2 sb gula merah
garam n perasa jika suka


Cara-cara

Rebus tulang hinGga empuk.... Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh.... Kemudian masukkan santan pekat...
Sementara itu dikuali lain... tumis lada boh hingga garing.... Kisar bahan bertanda *... masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak....
Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis... biar garing dan naik bau... masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi.....
Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka..... Biar hingga kuah pekat... (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis.....
Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi... tuanglah kuah kat atasnyer..... siap....

Ayam Kuzi


Resipi Kuzi Ayam atau Ayam Kuzi

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
1 tin susu cair
1 botol tomato sos
4 labu bawang besar
1 biji asam limau nipis
15 biji buah badam
kismis
1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng

Bahan Untuk Rempah:

1 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh biji piun
1 biji cabai
2 kelopak bunga lawang
1 hiris buah pala
1/2 inci halia putih
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji cili kering
2 inci halia

Bahan Untuk Gaul Pada Ayam:

1 sudu teh zat paran
1 kelopak bunga pala
2 ulas bawang putih
sedikit garam


Cara Membuatnya:

1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan.
2. Bawang putih, zat paran, bunga pala, dan sedikit garam ditumbuk dan digaul pada
ayam dan diperapkan selama 15 minit supaya meresap ke dalam ayam.
3. Rempah-rempah yang di atas digoreng tanpa minya, digiling hingga lumat ( kering ).
4. Buah badam direndam dengan air panas dan dibuang kulitnya, dipotong kecil-kecil
dan digoreng.
5. Bawang besar dipotong nipis, digoreng hingga kuning dan diramas.
6. Ayam yang diperapkan tadi hendaklah digoreng separuh masak dan diangkat.
7. Masukkan ayam, susu cair, tomato sos, bawang besar, kismis dan rempah-rempah
yang digiling ke dalam periuk.
8. Perahkan asam limau nipis dan kacau hingga sebati.
9. Masukkan juga minyak baki menggoreng ayam tadi.
10. Jerang di atas api yang sederhana hingga masak.
11. Perlahankan api biar naik baunya dan menjadi pekat. ( kuahnya tidak banyak)

Mee celup


Bahan-bahan sup:
perut lembu - boleh ganti dengan tulang
daging lembu
rempah sup

Cara:
Terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut).

Bahan-Bahan:
mee kuning/bihun/kuew tiew
lobak jeruk
ikan bilis goreng
kangkung - saya guna sawi
kacang tanah tumbuk
garam, gula, perasa
limau nipis
bawang putih (ditumbuk dan digoreng)-guna bawang goreng biasa


Cara-cara
Ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepas tu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis.

Cadangan Hidangan:
Dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali
** boleh tambah lada jeruk, tauhu goreng dan telur rebus dan dlm kuah tambahkan lada sulah.



Biskut Makmur


Biskut Makmur

Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus (maklang guna susu pekat sesedap rasa utk menggantikan gula)
Gula icing [untuk salut kuih]

Cara
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.


Cara / Teknik Kedua

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )

1 tin kecil Ghee ( cairkan )
5-6 sudu makan gula halus
5-6 sudu makan susu tepung
100 gram kacang tanah ( goreng & kisar )
tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan )
*Hiasan:
100 gram gula halus
100 gram susu tepung
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara

1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati.
2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan.
3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil.
4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit.
5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung.
Klik untuk isi cara-cara di sini

Nasi Tomato


Bahan-bahan ( 4 orang )

2 cawan beras basmati
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
## Bahan tumis ##
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris

## Hiasan ##
Bawang goreng

Cara-cara

Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
Masaklah nasi macam biasa.
Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng
Add caption

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

majalah pramuka

game pramuka (klik gambar)